Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

BİTKİSEL BESİN DESTEK ÜRÜNLERİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Firmalar, ürünlerini “bitkisel” veya “doğal” olarak nitelendirdiklerinde müşteriler bu ürünlerin daha güvenilir olduğunu düşünebilir. Bununla birlikte, gıdalar ve besin destek ürünleri söz konusu olduğunda “bitkisel” niteliğinin tam olarak ne anlama geldiğini tayin edebilmek oldukça zordur.

“Bitkisel” içerikli olduğu belirtilen besin destek ürünlerine şüpheci yaklaşmanızı gerektirecek bazı nedenler aşağıda açıklanmıştır.

 

Ürünlerdeki “tamamen bitkisel” ifadesi, “doğal” içerik anlamına gelmez.

→ Kullanıcılar, ürün içerikleri hakkında yanlış yönlendirilebilmektedir. Örneğin, tamamen bitkisel olduğu iddia edilen ve zayıflama hapı olarak piyasaya sürülen bazı ilaçların içerisinde güvenlik nedenleri dolayısıyla piyasadan kaldırılmış olan kimyasal maddeler bulunmuştur. Öte yandan tamamen bitkisel içerikli olduğu iddia edilen performans arttırıcı pek çok ürünün içeriğinde de kimyasal maddeler tespit edilmiştir.

Ürünün “doğal” olması, güvenli olduğu anlamına gelmez.

→Arsenik ve baldıran gibi pek çok zehirli bitkisel veya hayvansal madde doğal olduğu halde güvenli ya da sağlıklı değildir. Bir şeyin doğal olması kişinin sağlığına olumlu etkisi olacağı anlamına gelmez.

Ürünün “doğal” olması, içeriğinde yasaklı madde bulunmadığı anlamına gelmez.

→Nadir de olsa, bazı bitkisel maddeler de dopingle mücadele konusunda risk teşkil etmektedir. Örneğin, Kanabis sativa bitkisi yasaklı tetrahidrokannabinol (THC) maddesini, Efedra bitkisi yasaklı Efedrin ve Psödoefedrin maddelerini, Citrus aurantium bitkisi (portakal kabuğu veya acı portakal) yasaklı Oktopamin maddesini ve Tinospora crispa bitkisi yasaklı higenamin maddesini üretebilir. Bu maddelerin bitkisel kaynaklı olarak vücuda alınması da bir dopingle mücadele kural ihlaline neden olacaktır.

Ek olarak, bitkisel içerikli besin destek ürünlerinin doğal olarak birbirleriyle veya başka ilaçlarla etkileşime girebileceği de unutulmamalıdır. Bu tür bir ürün kullanılmadan önce detaylı içerik ve potansiyel etkileşim bilgileri için bir uzmana danışılmalıdır.

Özetle, bir ürünün “bitkisel”, “doğal” veya “tamamen bitkisel” olması o ürünün sağlıklı veya güvenli olduğu anlamına gelmemektedir. Kullanmayı düşündüğünüz herhangi bir besin destek ürününün “bitkisel içerikli” olarak tanıtılmasının sizin için güvenli olduğu anlamına gelmeyeceğini unutmamalısınız.

Benzer Yazılar

Dopingle mücadele
BLOG-TDMK-Acil Tedavi
Yasaklı Maddelerin Yan Etkileri

Popüler Yazılar

WADA İcra Komitesi Toplantısı Antalya’da Gerçekleştirildi
TDMK ve WADA Yetkilileri Antalya'da Bir Araya Geldi
Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonundan Avrupa Konseyi Türkiye Daimî Temsilciliğine Önemli Ziyaret
Avrupa Konseyi Bünyesindeki Özel Avrupa Koordinasyon Komitesi (CAHAMA) ve Dopingle Mücadele Sözleşmesi İzleme Grubu (T-DO) Toplantıları Gerçekleştirildi
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ DOPİNGLE MÜCADELE SORUMLULUKLARI NELERDİR?
SPORCULARIN ACİL TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER