Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

DOPİNGLE MÜCADELEDE FARKINDALIK SEMİNERİ

Türkiye Buz Pateni Federasyonu ve Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu iş birliğinde, dopingle mücadele konusunda farkındalığı artırmak amacıyla “Dopingle Mücadeleye Genel Bir Bakış” konulu bir seminer düzenlendi.

30 Ocak 2025 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirilen seminerde Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Direktörü Prof. Dr. Rüştü Güner katılımcıları bilgilendirdi. Seminere; sporcular, antrenörler, sporcu ebeveynleri ve federasyon yetkililerinden oluşan 100 kişi katılım sağladı.

Sporcularda Bilinçli İlaç Kullanımı

Seminerde, Prof. Dr. Rüştü Güner, sporcuların ilaç kullanımı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Eczanelerde satılan bazı ilaçların, yasaklı maddeler ve yöntemler içerebileceğine dikkat çekerek, sporcuların hastalandığında bilinçli hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ) Başvurusu

Güner, sporcuların kullanmaları gereken bir ilaç içeriğinin yasaklı maddeler listesinde bulunması durumunda, Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ) başvurusunda bulunmaları gerektiğini ifade etti. Örnek olarak, Tip 1 diyabet hastası sporcuların insülin kullanımını ele alarak, “İnsülinin alternatifi yoktur. Sporcu, hastalığını kanıtlayan tıbbi belgelerle TAKİ başvurusu yaparsa, onay alması halinde bu ilacı kullanabilir” dedi.

Besin Takviyeleri ve Riskler

Prof. Dr. Güner, sporcuların besin destek ürünleri konusunda bilinçli olması gerektiğini belirtti. Piyasada “%100 doğal” olduğu iddia edilen bazı ürünlerin beklenmedik ve zararlı maddeler içerebileceğine dikkat çekti. Sporcuların, herhangi bir takviye kullanmadan önce mutlaka uzman görüşü alması gerektiğini vurguladı.

Benzer Yazılar

TOHM Eğitim
Yeşilay Akademi-TDMK
Dağcılık Federasyonu-Dopingle Mücadele

Popüler Yazılar

ERZURUM, ADANA VE MERSİN’DE DOPİNGLE MÜCADELE EĞİTİM PROGRAMI BAŞARIYLA TAMAMLANDI
DOPİNGLE MÜCADELEDE FARKINDALIK SEMİNERİ
STEROİD KULLANIMI ÜZERİNE KAPSAMLI BİR SEMİNER DÜZENLENDİ
SPOR MERKEZLERİ İÇİN 2025 YASAKLILAR LİSTESİ ÖZET AFİŞİ
TÜRKİYE DAĞCILIK FEDERASYONU’NA YÖNELİK DOPİNGLE MÜCADELE SEMİNERİ DÜZENLENDİ
2025 YASAKLILAR LİSTESİ