Dopingle mücadele kapsamında, sporcu sağlığını ve temiz sporu korumak için yasaklı maddeler ve yöntemler belirlenmiştir. Bazı sporcular tüm risklerine rağmen bu yasaklı maddeleri kullanmaya yönelebilmektedir. Yasaklı maddelerin kullanılması durumunda karşılaşılabilecek olası sağlık risklerini anlayabilmek için aşağıda bazı yasaklı maddelerin yan etkilerini inceleyebilirsiniz.
Anabolik Androjenik Steroidler (AAS)
→ Steroidler; kalp damar sistemi rahatsızlıkları, karaciğer hastalıkları, dokularda fazla su tutulması, zihinsel sağlık sorunları (depresyon, anksiyete, saldırganlık, madde bağımlılığı), yaygın akne problemi, saç dökülmesi, kısırlık, cinsel fonksiyon bozulmaları, erkeklerde meme büyümesi, kadınlarda erkek görünümünün gelişmesini de kapsayan pek çok istenmeyen etkiye neden olmaktadır. Ek olarak, kanser gibi farklı hastalıkların gelişimini hızlandırabilir.
İdrar Söktürücüler (Diüretikler)
→ İdrar söktürücüler vücuttan yüklü miktarda sıvı ve mineral atılmasına neden olabilir. Bu durum ciddi kramplara, tansiyon düşüklüğüne, kalpte ritim bozukluğu ve dolaşım bozukluğuna bağlı şoka neden olabilir. Ek olarak, dolaşımda kan pıhtısı oluşma riski yükselir, sindirim sistemi ve böbrekler hasar görebilir.
Uyarıcılar
→ Uyarıcılar özellikle kalp damar sistemi üzerinde baskıya neden olur. Damarların daralması dolayısıyla kan basıncı ve vücut ısısı artar. Bu durum ölümcüldür ve kalp krizine neden olabilir. Ek olarak, kalpte ritim bozukluğu, havale, dolaşım yetmezliği ve solunum felci gibi ölümcül sonuçları olabilir.
Büyüme Hormonu (GH)
→ Büyüme hormonu, kaslarda olduğu gibi iç organlarda da büyümeye neden olur ve organların işleyişini engeller. Kalp kasında büyüme kalp krizi, inme ve ölüme riskini artırır. İç organların yanı sıra el, ayak, çene, burun ve kulak gibi dokularda orantısız gelişime (akromegali) neden olabilir ve bu etkileri geri döndürmek mümkün değildir. Ek olarak, kanser gelişimini hızlandırarak riski artırabilir.
Eritropoetin (EPO)
→ Eritropoetin kullanımı kanın yoğunluğunun artmasına neden olur. Yoğunluktaki artış kan akışını yavaşlatarak kan basıncını artırır. Özellikle sporcunun su kaybettiği zamanlarda bu durum damarda kanın pıhtılaşması, kalp krizi, inme ve hatta ölüme neden olabilir. Ek olarak, eritpoetin kullanımı kanser riskini de artırmaktadır.
Yasaklı maddelerin kullanımı, sporcuların sağlığını ciddi şekilde tehdit ederken, sporun adil ve eşitlikçi doğasına da zarar vermektedir. Bu nedenle, sporcuların ve spor camiasının dopingle mücadele konusundaki farkındalığı artırılmalı ve yasaklı maddelerden uzak durmaları teşvik edilmelidir.